Kategória: Ünnep

szeretetversekA karácsony a szeretet ünnepe. Vajon hányszor hangzott ez már el és vajon ki érzi így valójában és hányan vannak, akik csak a hajtogatják a jól begyakorolt kijelentést? Hiszen karácsonykor és már jóval előtte csak úgy dől a médiából a sok szeretet felhívás, plakát, szórólap és persze a szeretet versek, melyet kicsik és nagyok egyszerre zengnek.

De van ezek mögött még érték? Ismerjük még a szeretet fogalmát, illetve érezni is tudjuk úgy istenigazából? Értjük még a szeretet versek üzenetét? Vagy csak belénk ivódott, hogy karácsonykor a szeretteinkkel lenni és szeretni kell? Mert egyre inkább az a tapasztalat, hogy ezek csak üres szavak, amit jó tanuló módjára begyakoroltunk. Tovább A szeretet versek értéke napjainkban

Ünnep

nemzeti unnepA magyarországi nemzeti ünnepek és emléklapok listájából nem szabad kifelejteni június 16-át sem, amikor Nagy Imre és mártírtársainak újratemetésére emlékezünk. Június 16-án, 1989-ben sok évnyi néma gyász után, a jeltelen sírokból újratemették Nagy Imrét, valamint a forradalom többi elhunyt áldozatát. A következő hónapban, július 22-én a nándorfehérvári diadal emléknapja van, ezen a napon egy hatalmas győzelemről emlékezünk meg. 1456-ban több hetes küzdelem után, a keresztény seregek Hunyadi János és Kapisztrán János vezetésével győzelmet arattak a törökök felett, ami a két hit összecsapásának egyik legfontosabb momentuma volt.

Tovább Nemzeti ünnepek és emléknapok Magyarországon – 2. rész

Ünnep

nemzeti unnepekMagyarországon számos jelentős nap van, ezek között találunk nemzeti ünnepeket, de emléknapokat is. Időrendi sorrendben az első február 25., amikor a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja van, az Országgyűlés 2000-ben fogadta el a határozatot, amellyel emléknappá nyilvánította február 25-ét. Azért esett erre a napra a választás, mert 1947-ben, ezen a napon tartóztatták le a kommunisták Kovács Bélát, aki a Független Kisgazdapárt főtitkára volt.

 

Tovább Nemzeti ünnepek és emléknapok Magyarországon – 1. rész

Ünnep

csaladi unnepekA társadalom egyik legkisebb alkotóeleme a család, ami még a mai modern világban is nagyon hangsúlyos, jelentős szerepet kap minden országban. Természetesen vannak olyan helyek ahol kisebb máshol pedig nagyobb mértékben. A családi ünnepek még mindig hihetetlenül fontos szereppel rendelkeznek, hiszen az összetartó erejük megkérdőjelezhetetlen. Egy szűkebb vagy tágabb család körében ünneplik meg, amire számos alkalomból kerülhet sor.

Tovább A családi ünnepek rendkívül fontosak

Ünnep

unnepAz ünnepet nehéz meghatározni, a rengeteg változata, ágazata miatt, azonban általánosan elmondható, hogy egy olyan naptári időtartamot jelez, ami emléket állít egy fontosabb eseménynek, történésnek, személynek és rendszeresen megünneplik. Létezhetnek kisebb és nagyobb ünnepek, olyanok, amelyeket egy egész nemzet vagy ország megünnepel, de olyanok is, amelyeket egy teljes vallás ünnepel. Azonban kisebb ünnepek is létezhetnek, amit egy adott csoport vagy egy család tart meg valakinek vagy valaminek emléket állítva.

 

Tovább A legfontosabb ünneptípusok

Ünnep