Automata és fix vezetőgörgő

Jól bírják a terhelést
Jól bírják a terhelést

Az úszókapuk, kertkapuk megfelelő mozgását, de az autók vezérműszíjának megfeszítését is ez teszi lehetővé. Az utóbbiak esetében kétféle vezetőgörgő típust különböztetünk meg. Az egyik ezek közül a fix változat, míg a másik az automata. Az előbbi esetében a szíjra ható erő a beszereléstől kezdve állandó marad.

Mivel a szíj feszességének a mértékét pontosan be kell állítani, ezért nem árt tenziómétert használni, ha nem szeretnénk, hogy elszakadjon vagy ledobja a vezetőgörgő, mert túl laza.

Az automata változat azonban rugóval vagy hidraulikával van ellátva. Ennek köszönhetően alkalmazkodik a motor igényeihez és automatikusan állítja a szíj feszességét, így az optimalizálva lesz a megterhelő feltételek mellett is. A vezetőgörgő cseréje éppen olyan fontos, mint magának a szíjnak a cseréje.

Rendszerint ezek miatt szakad el a vezérműszíj, mivel a vezetőgörgő félrejár vagy megragad. A mai autók esetében nem érdemes saját kezűleg hozzálátni a szereléshez, mert ahhoz komolyabb szerszámok kellenek egy csavarhúzónál.

Print Friendly, PDF & Email