Tradicionális, rusztikus hordozható kandalló

Hangulatos hordozható kandalló
Hangulatos hordozható kandalló

Alig van annál kellemesebb dolog, mint hideg téli estéken a meleg szobában hallgatni a tűz ropogását és gyönyörködni a látványában. Ezt biztosíthatja a lakás bármelyik szobájában a hordozható kandalló, ami sokkal több egy egyszerű kályhánál. Rendkívül elterjedt fűtőeszköz ez Nyugat-Európában, ahol szinte nincs is olyan háztartás, ahol ne találkozhatnánk egy ilyennel.

Az utóbbi években Magyarországon is kezdtek elterjedni ezek a remek berendezések, és külcsín tekintetében széles palettából válogathatunk. Kezdve a tradicionálistól, a minimál és klasszikus stíluson át egészen a rusztikus küllemig, mindenféle fellelhető. Zárt égésterű a hordozható kandalló, vagyis nem használ levegőt a szoba légteréből, így maximális biztonsággal használható.

Mindig számítani lehet rá, ha nincs áram, ha elromlik a kazán, vagy ha valamiért elzárják a gázcsapot. Egy hidegebb tavaszi vagy őszi napon kellemes meleget biztosíthat az otthonában anélkül, hogy el kellene indítania a padló- vagy a központi fűtést. Ráadásul a tűz látványa nagyon megnyugtató.

Azonban a berendezést megfelelően karban kell tartani, amihez speciális termékeket érdemes használni. Ideális választás a kandalló tisztító szer, amit többek között a kandalloepites.hu webáruházból lehet beszerezni, ahonnan egyébként a berendezést is meg lehet venni.

Az üveg tisztítására kínált folyadék az egyik leghatékonyabb, amit az elmúlt évtizedben teszteltek. Alkalmas a makacs szennyeződések eltávolítására is, amihez csak egy rongyra vagy papírtörlőre kell fújni, és máris kezdődhet a fűtőberendezés üvegjének a tisztítása. Nem szabad közvetlenül a kandalló üvegére fújni, mert így károsíthatja a tömítéseket, a fém alkatrészeket, valamint a szer által feloldott kormos égéstermék nyomot hagyhat az érzékenyebb felületeken, mint például a mészkő, a márvány vagy a festett részek.

Sokan a kandalló tisztító szer helyett, normál üvegtisztítót alkalmaznak, de ez nem jó ötlet, mert lényegesen több energiát emészthet fel a takarítás, az eredmény pedig messze nem lesz tökéletes. Figyelem, hideg zsíroldót soha nem szabad használni a tisztításhoz!